Wat dit project zo bijzonder maakt is dat het restauratiewerk op zaal gebeurt, voor het oog van het publiek. Om De Nachtwacht heen is een speciaal ontworpen glazen ruimte neergezet, om het publiek de kans te geven alle werkzaamheden op de voet te kunnen volgen. Dit glas is van extra heldere kwaliteit en is ontworpen door de Franse architect Jean Michel Wilmotte. Uiteindelijk is De Nachtwacht toch een beetje van ons allemaal en dat wil het Rijksmuseum graag uitstralen door ons deelgenoot te maken van het restauratieproces. En als je niet in de gelegenheid bent om het Rijksmuseum te bezoeken, zijn alle ontwikkeling ook online te volgen.
Operatie Nachtwacht
Operatie Nachtwacht heeft als doel het schilderij optimaal te behouden voor de toekomst. Hiervoor worden de nieuwste en meest geavanceerd onderzoekstechnieken ingezet: van digitale beeldtechnieken tot natuurwetenschappelijk en materiaal-technisch onderzoek en artificial intelligence. Ook wordt er grootschalig kunsthistorisch en archiefonderzoek uitgevoerd. Het doel van het onderzoek richt zich voornamelijk op vragen met betrekking tot de oorspronkelijke opdracht, Rembrandts materialen en schildertechniek, de impact van eerdere behandelingen, latere ingrepen en naar de veroudering, degradatie en toekomst van het schilderij. Tijdens de onderzoeksfase is De Nachtwacht uit zijn lijst en op een speciaal ontworpen ezel geplaatst.
Minutieus in beeld
Om de staat van het meesterwerk compleet in kaart te brengen wordt er gebruik gemaakt van onder meer hoge resolutie fotografie, macro-röntgenfluorescentiescanning en hyperspectrale imaging. De macro-röntgenfluorescentiescanner maakt gebruik van röntgenstraling waarbij verschillende chemische elementen in de verf worden geanalyseerd zoals calcium, ijzer, kalium en kobalt. Daaruit kunnen de gebruikte pigmenten worden afgelezen. De scans kunnen ook onderliggende wijzigingen tonen, waarmee het schilderproces van Rembrandt inzichtelijk kan worden gemaakt. Om het hele schilderij in beeld te brengen moeten er 56 scans worden gemaakt, waarbij één scan 24 uur duurt.
Onderzoeksteam
Het onderzoeksteam bestaat uit meer dan 20 natuurwetenschappers, conservatoren, restauratoren en fotografen van het Rijksmuseum. Voor het onderzoek werken zij samen met museum en universiteiten in binnen- en buitenland.
Wil je ook de restauratoren op de vingers kijken? Surf dan naar www.rijksmuseum.nl/nachtwacht