Rondom Mondriaan

Door

Piet Mondriaan, Victory Boogie Woogie, 1942-1944, bruikleen van ICN, Amsterdam

In 2022 viert het Kunstmuseum Den Haag dat Piet Mondriaan (1872-1944) 150 jaar geleden het levenslicht zag. Met ruim 300 werken beschikt het museum over de grootste collectie Mondriaans ter wereld. Des te meer reden om het werk van deze baanbrekende kunstenaar uitgebreid te belichten met de tentoonstelling ‘Rondom Mondriaan’.

De titel refereert aan hoe Mondriaan zich bewoog tussen zijn tijdgenoten en hoe hij vele kunstenaars na hem heeft bewogen. Sinds de jaren 70 breidt het Kunstmuseum de collectie uit met werken die een verbinding aangaan met Mondriaan zoals Bridget Riley, Fred Sandback, Isa Genzken en Remy Jungerman. Naast het tonen van dwarsverbanden tussen Mondriaan en andere kunstenaars, nodigt het museum de bezoeker uit zelf parallellen te zoeken.

Mondriaan omarmde het artistieke experiment en veranderde vaak drastisch van stijl. Na het afstuderen van de Rijksakademie in 1895, legde hij vooral landschappen vast. Zo schilderde hij vanuit twintig perspectieven de Oostzijdse molen in Het Gein, waar zijn voorliefde voor diepe, sprankelende kleuren te zien is. In zijn tweede periode verruilde de kunstenaar zijn donkere palet voor subtielere toetsen in de stijl van het Luminisme, met als doel het spirituele en onzichtbare tastbaar te maken. In 1912 reisde Mondriaan af naar Parijs, waar hij geïnspireerd raakte door het kubisme van Picasso en Braque. Toch is deze stroming volgens de kunstenaar niet radicaal genoeg: niet de realistische weergave maar een wit doek is het ultieme doel. Dit idee zette Mondriaan voort als medeoprichter van De Stijl en het Neoplasticisme, gekenmerkt door rechte lijnen, ritme en geometrie. Als sluitstuk is de Victory Boogie Woogie (1942) te zien, wat een icoon vormt binnen zijn oeuvre, de 20e-eeuwse kunstgeschiedenis én een grote inspiratiebron tot op de dag van vandaag.

Kunstmuseum Den Haag
‘Rondom Mondriaan’
t/m 25 september kunstmuseum.nl

Op de hoogte blijven van interessante highlights? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Lees meer ...

Pablo Picasso Cobra Museum Tableau Magazine

Dubbelop in het Cobra Museum

Vijftig jaar geleden overleed een van de beroemdste kunstenaars uit de 20e eeuw: Pablo Picasso. Daarnaast is het dit jaar de 75e verjaardag van de internationale Cobra-beweging. Beide wapenfeiten kan het Cobra Museum in Amstelveen

Lees verder »