Rosalie van Deursen

Door

Rosalie van Deursen (1973) behaalde een masterdiploma in kunst- en architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen (NL) en een masterdiploma kunsteducatie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft op de kunstacademie in Tilburg en Amsterdam les gegeven over hedendaagse kunst met een focus op Afrika en reist al meer dan 25 jaar door het Afrikaanse continent. Ze lanceerde “Urban Africans”, een platform gericht op het ontdekken van Afrika door de ogen van inspirerende hedendaagse kunstenaars. Daarnaast cureert ze tentoonstellingen, organiseert kunstreizen, lezingen, workshops, schrijft over hedendaagse Afrikaanse kunst, adviseert en geeft gastcolleges. Wanneer ze niet over het Afrikaanse continent reist, is Rosalie gevestigd in het hart van Amsterdam.
 

Rosalie van Deursen

Waar werk je op dit moment aan?
Op dit moment bereid ik een driedelige lezingenreeks voor: ‘African Art is Booming’ die wordt gehost door Bonhams in Amsterdam. Ik vind het enorm belangrijk in beeld te brengen wat er allemaal hip & happening is op het Afrikaanse continent en diaspora. Er werken zoveel super inspirerende kunstenaars. Ze durven anders te zijn, soms riskeren ze hun eigen veiligheid om hun waarheid te delen. Na mijn lezingenreeks zal niemand meer in stereotypes denken over het Afrikaanse continent! 
 
Wie of wat inspireert je op het gebied van kunst?
Er is niets mooiers dan op atelier bezoek te gaan bij kunstenaars in diverse Afrikaanse steden. De passie, gedrevenheid en creativiteit van kunstenaars inspireert me om ook energiek en gepassioneerd te leven!  Ik ben er dan ook van overtuigd dat hun verhalen gedeeld moeten worden: ‘pass on the sparkle’.

Welke tentoonstelling kun je aanraden voor dit moment?
Op dit moment is er in Kunsthal Kade in Amersfoort een geweldige overzichtigstentoonstelling van African American Art ‘Tell Me Your Story’. Bijna niet voor te stellen dat dit de eerste keer is dat dit werk getoond wordt in Europa. En natuurlijk zou ik iedereen willen uitnodigen met mij mee te gaan naar de biennales op het Afrikaanse continent: Dakar in Mei en Kampala in Augustus. Het zijn onvergetelijke inspirerende ervaringen om bruisende Afrikaanse steden echt te leren kennen door de ogen van hedendaagse kunstenaars. Kijk op http://www.urbanafricans.com/travel/

Wil je meer weten over de lezingenreeks?
Klik dan hier voor meer informatie!

Lees meer ...

Borealis, life in the woods

‘Een bos is meer dan een paar bomen bij elkaar’, weet Jelle Brandt Corstius nu. Met fotograaf Jeroen Toirkens reisde hij door de noordelijke bossen in de Boreale zone. Zij reisden naar Alaska, Schotland, Noorwegen

Lees verder »