Schetsen in de ruimte: Auke de Vries te gast in het atelier van André Volten

Door

Auke de Vries Atelier Volten André Volten Tableau Magazine
Auke de Vries in zijn atelier. Foto: Piet Gispen.

Beeldhouwer Auke de Vries is te gast in het atelier van André Volten. Aan de hand van werkschetsen op papier en twaalf sculpturen – ‘schetsen in de ruimte’ – geeft hij inzicht in zijn werkproces.

De tentoonstelling in Atelier Volten laat verschillende kanten zien van de denk- en werkwijze van Auke de Vries (1937). De nadruk op het werkproces van De Vries sluit nauw aan bij de geschiedenis van Atelier Volten, het voormalige atelier en woonhuis van beeldhouwer André Volten (1925-2002) in Amsterdam-Noord. Net als André Volten werkt Auke de vries voornamelijk met metaal, maar in de hantering en ruimtelijkheid van het materiaal verschilt hun werk sterk van elkaar. Auke de Vries is vooral bekend als beeldhouwer, maar begon als schilder, tekenaar en graficus. Vanaf de jaren 70 werkt hij met metaal. Hij begon fragiele bouwsels te maken als een stilleven om naar te etsen, vaak op het formaat van de etsplaat. De bouwsels hadden aanvankelijk een lineair karakter en kregen pas later volume en andere vormen, hoewel het lijnenspel voor De Vries altijd belangrijk is gebleven. Inmiddels vervaardigt hij al decennia immense sculpturen, vaak voor de publieke ruimte.

Auke de Vries Atelier Volten André Volten Tableau Magazine
Auke de Vries, Zonder titel, 2022 | Zonder titel, 2023. Foto: Ivo Jeukens.

Dynamische beelden

Auke de Vries maakt abstracte constructies met geometrische vormen als kegels, cilinders, lijnen, kubussen en vlakken.
Zijn beelden beschildert hij in heldere kleuren, wat een levendig en dynamisch resultaat oplevert. Kleur is een belangrijk aspect voor De Vries: ‘[…] een beeld in staal is altijd een geheel, zodra je kleur erin aanbrengt valt het uit elkaar. Daar was ik, jaren geleden toen ik begon met beelden maken, nog niet op uit en ik had er niet op gerekend. Maar dat uit elkaar vallen van de vormen door middel van kleur kan ik inmiddels juist goed gebruiken, haast als gereedschap, alsof mijn idioom zich uitgebreid heeft.’ Zijn werk is ruimtelijk en groots, maar tegelijkertijd ook subtiel en elegant. Hangende of staande beelden, waarin vormen willekeurig lijken samengevoegd, creëren een speelse ‘getekende’ beeldtaal. Het werk is vaak licht en lijkt haast te zweven, als het ware dansend in de ruimte.

Auke de Vries Atelier Volten André Volten Tableau Magazine
Auke de Vries, Zonder titel, 2011. Foto: Ivo Jeukens.

Op veel plekken in binnen- en buitenland zijn werken van Auke de Vries in de openbare ruimte te zien. Bekende voorbeelden in Nederland zijn het Maasbeeld, deinend boven de rivier bij de Willemsbrug in Rotterdam, en het beeld voor de ingang van het voormalige Ministerie van Buitenlandse Zaken, sinds 2021 de tijdelijke Tweede Kamer. De Vries zoekt voor zijn sculpturen in de buitenruimte altijd naar verbinding met de plek, de natuur en de architectuur. Licht en geluid, verkeersstromen, voetgangersroutes en stedenbouwkundige aspecten zijn maar een aantal factoren waar De Vries uitgebreid onderzoek naar doet om de omgeving onderdeel te kunnen maken van de beleving van het werk. 

Verder lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Auke de Vries. Gast in het atelier van André Volten
Atelier Volten
t/m 14 april 2024

Lees meer ...