Schilderij Lentetuin van Vincent van Gogh gestolen uit Singer Laren

Door

Lentetuin van Vincent van Gogh

`Kunst is van levensbelang voor onze cultuur`, stelt directeur Jan Rudoph de Lorm van het Singer Museum in Laren tijdens de persconferentie op maandag 30 maart, waarin het museum bekend maakte dat het schilderij Lentetuin van Vincent van Gogh is ontvreemd. 
 

Lentetuin van Vincent Van Gogh
Vincent van Gogh, Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar, 1884,
coll. Groninger Museum

Het gaat om het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar uit 1884, uit de collectie van het Groninger Museum. Het schilderij was in bruikleen bij het Singer Museum voor de tentoonstelling Spiegel van de ziel, Toorop tot Mondriaan. De Lorm omschrijft het als een prachtig en ontroerend werk van de tuin waar Van Gogh graaf verbleef en rust vond.

Rond 3.15 uur kwamen inbrekers het museum binnen door een glazen deur te forceren. Daarbij ging het alarm af, maar toen de politie ter plaatse kwam waren de inbrekers al verdwenen. Er zijn geen andere werken of zaken meegenomen. Het Singer Museum maakte dit bekend in een online persconferentie.  
 

 

Singer Museum: Spiegel van de ziel

In de tentoonstelling Spiegel van de Ziel, Toorp tot Mondriaan staat de Nederlandse schilderkunst uit de 19e eeuw centraal. De tentoonstelling is samengesteld door Jenny Reynaerts, senior conservator schilderijen in het Rijksmuseum die over dit onderwerp ook een boek schreef. (Spiegel van de werkelijkheid. 19de-eeuwse schilderkunst in Nederland, verschenen bij uitgeverij Mercatorfonds en het Rijksmuseum). Een boek dat een nieuw overzicht biedt van de schilderkunst in deze periode. 

De tentoonstelling laat werk zien van bekende kunstenaars als Isaac Israëls en George Hendrik Breitner die zich op het stedelijke leven richten, maar ook kunstenaars die zich op interieur, stilleven en het geestelijk leven richten zoals Jan Toorop, Johan Thorn Prikker, Vincent van Gogh, Matthijs Maris, Willem Witsen en Piet Mondriaan. Daarnaast is er werk te zien van minder bekende kunstenaars.

Sinds het museum 16 maart dicht ging door de corona maatregelen licht het Singer Museum in korte filmpjes steeds een werk uit de tentoonstelling toe. Museumdirecteur Jan Rudoph de Lorm vertelt dan in 1,5 minuut iets over een van de schilderijen uit Spiegel van de ziel. Je kunt deze mini college`s bekijken op youtube. Een mooie manier om de tentoonstelling toch te zien!
 

 
Spiegel van de Ziel. Toorop tot Mondriaan
was gepland t/m 10 mei
Singer Museum, Laren
www.singerlaren.nl

Het museum is tot 1 juni gesloten, maar we hebben meer tips voor je zodat je geen kunst hoeft te missen! Klik [link type=”article” id=”395″ target=”_blank” name=”hier “]voor het artikel. 

Lees meer ...

Borealis, life in the woods

‘Een bos is meer dan een paar bomen bij elkaar’, weet Jelle Brandt Corstius nu. Met fotograaf Jeroen Toirkens reisde hij door de noordelijke bossen in de Boreale zone. Zij reisden naar Alaska, Schotland, Noorwegen

Lees verder »

Jacko spot talent

De komende tijd gaat Jacko Brinkman voor Tableau Magazine op bezoek bij jonge kunstenaars. Hoe gaat het met hen, nu corona hun start in de kunstwereld belemmert?   Starten in de kunstwereld En weer wordt de lockdown verlengd. Tot minstens

Lees verder »