Stephan Vanfleteren (1969) is bekend om de donkere, intense zwart wit portretten die hij maakt van wielrenners, voetballers, Hollanders en andere wereldburgers. Zijn camera zit dicht op de huid, geen detail ontgaat de lens. Vaak speelt hij in het beeld met de scherptediepte. Vanfleteren portretteert bekende personen, maar kiest soms ook voor series over een bepaalde groep mensen. Gewone Belgen bijvoorbeeld, blaasmuzikanten en majorettes of dit jaar nog: surfers.

Sober en intens
Opgeleid aan de kunstacademie in Brussel werkte hij aanvankelijk vooral als persfotograaf. Een snelle wereld met steeds andere onderwerpen. Daarnaast had hij zijn eigen projecten. Gaandeweg vertraagde en verstilde zijn werk. Vanfleteren verdiept zich in een onderwerp, dompelt zich erin onder en werkt het uit in een serie. Zijn werk is sober. Hij beperkt het beeld tot de essentie. Portretten zijn puur en indringend, gericht op de persoon en met weinig context. Naast portretten maakt Vanfleteren langlopende journalistieke reportages en meer autonome series. In de keuze van onderwerpen volgt hij zijn eigen fascinaties. Zo maakte hij bijvoorbeeld een reeks over de Antlantikwall en reisde daarvoor langs de kust van Europa om verlaten bunkers vast te leggen. In de serie Façades en Vitrines legde hij het verdwijnen van de kleine middenstand vast in een reeks foto’s van gesloten rolluiken. Het is een van de weinige series in kleur, waarbij de verweerde kleuren van deze beelden de vergane glorie van de winkels weerspie-gelen. Ook nu zijn de foto’s sober, en juist daarin sprekend.

World Press Award
Zwartwit fotografie blijft echter favoriet voor Vanfleteren. Zijn werk wordt gepubliceerd in kranten en tijdschriften in binnen- en buitenland en Vanfleteren won diverse prijzen, waaronder vijf keer een World Press Award. Het FOMU in Antwerpen heeft de eerste grote overzichtstentoonstelling van Vanfleteren en, eind oktober verscheen ook het boek Present, bij uitgeverij Hannibal, met ruim 450 pagina’s fotografie. Stephan Vanfleteren was present, hij was erbij en legde het vast. In het boek een selectie van ruim 400 bekende en minder bekende beelden uit zijn archief. In de begeleidende teksten licht de fotograaf zijn werk zelf toe en reflecteert op hoe het zich in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld.
FOMU-Fotomuseum Antwerpen • Antwerpen tot 1 maart 2020
www.fotomuseum.be
Present, Uitgeverij Hannibal, Veurne, 464 pag., €69