Studio DRIFT in het TextielMuseum

Door

Studio DRIFT TextielMuseum Tableau Magazine
Studio DRIFT, I am storm, 2023. Foto: Josefina Eikenaar, TextielMuseum

Lonneke Gordijn, kunstenaar en mede-oprichter van Studio DRIFT: ‘Als je heel goed en van dichtbij kijkt naar alles om ons heen, hoe de dingen in de natuur in elkaar zitten, dan zie je hoe gecompliceerd en logisch tegelijk het allemaal werkt. Het doet je denken: is de natuur niet eigenlijk juist het meest high-tech onderdeel van onze wereld?’

Die gedachten neemt DRIFT, samen met collega’s Iris van Herpen en Philip Beesley, mee in ‘Is it Alive?’. Allerlei vormen en interpretaties komen daarin samen: innovatie, textiel, technologie en kunst, geïnspireerd door ‘het leven’ en de wereld om ons heen. Wat maakt iets in onze mening als kunstliefhebbers nu een levendig, beweeglijk werk? En wat doen kunstenaars om dat effect voor elkaar te krijgen?

Studio DRIFT TextielMuseum Tableau Magazine
Studio DRIFT, I am storm, 2023. Foto: Josefina Eikenaar, TextielMuseum

De kern van de expo is het werk I Am Storm, van Gordijn en mede-DRIFTer Ralph Nauta. Deze nog niet eerder vertoonde installatie bestaat uit twintigtal enorme grassprieten, bewegend op een denkbeeldige wind. Dit stuk, en de andere werken die getoond worden, laten niet alleen het eindresultaat zien: je wordt ook meegenomen in het maakproces. Interessant én leerzaam, want hoe vaak lopen we niet rond in musea, ons afvragend hoe kunstenaars tot een bepaald ontwerp zijn gekomen en wat daaraan vooraf ging?

Voor alle fans van DRIFT is er nog meer goed nieuws, want er komt een speciaal museum aan. We moeten wel nog even geduld hebben, de opening staat nu gepland voor begin 2025. Maar dan heb je ook wat, want de Van Gendthallen in Amsterdam worden op dit moment getransformeerd tot een groot opgezet, interactief museum.

Is it alive?
TextielMuseum
t/m 7 april 2024

Meer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees meer ...