100 jaar geleden, oktober 1923, richtte Walt Disney zijn al snel wereldberoemde studio op. Een plek waar ‘dromen ontstaan’, zoals hij zelf altijd zei, maar ook een plek waar talent werd ontdekt. Wayne Thiebaud (1920 – 2021) is er daar een van.
Wayne Thiebaud begon zijn carrière als graphic designer en werkte een tijdje voor de animatie-afdeling van Walt Disney Studios. Als je naar zijn huidige werk kijkt, zie je het daar stiekem nog wel tussendoor piepen; een sprookjesachtige manier van naar de wereld kijken. Thiebaud is met name bekend om zijn stillevens van eten en drinken. Luxe taarten, ijsjes, snoepgoed, een schaal met kersen; hij heeft duidelijk een voorkeur voor de zoetere kanten van het leven.
Maar zijn werk is meer dan dat. Met de stillevens toont hij de beloftes en overvloed van de Amerikaanse consumptiemaatschappij. We zien pastelkleuren gemixt met felle tinten, een jaren 50 sfeer en een tikje melancholie, maar ook een geweldige techniek. De kunstenaar noemt deze stijl zelf ook wel ‘object transference’: hij brengt het onderwerp van zijn schilderij zo levensecht mogelijk over op het doek. Vanwege de manier waarop hij alledaagse objecten als zijn inspiratie gebruikt, wordt Thiebaud vaak geassocieerd met pop art. Toch lijkt dat niet helemaal terecht, gezien zijn compleet eigen blik – op basis van herinneringen, waar pop art kunstenaars met name putten uit massamedia.
In deze expositie, die plaatsvindt in het Zwitserse Basel, zijn natuurlijk volop zoetigheden te zien, je gaat er automatisch van watertanden. Daarnaast hebben ze ook portretten, stadsgezichten en landschappen bij elkaar gebracht: een stokoud genre, dat in de handen van Thibaud een compleet andere insteek blijkt te krijgen.
Wayne Thiebaud
Fondation Beyeler in Basel
t/m 21 mei 2023