Surrealisme centraal tijdens 69e editie BRAFA in Brussel

Door

BRAFA Art Fair 2024 Tableau Magazine
BRAFA Art Fair 2024. Foto: Olivier Pirard

Surrealisme: een typisch Belgisch fenomeen. Precies honderd jaar geleden gemunt als term voor een stroming in de moderne kunst. Om dat te vieren plaatst BRAFA Art Fair 2024, tot en met zondag 4 februari in Brussels Expo, een aantal nationale exponenten van deze stroming centraal.

Dat begint al in de voorhal met zwevende ogen van UFO-formaat uit het werk van René Magritte. Van deze surrealist zie je verderop in het feeëriek gedecoreerde middenpad zijn kenmerkende witte wolken opdoemen, geflankeerd door zwevende dames, gestileerde huizen als ook een ellenlange ladder die hoopvol hemelwaarts reikt. Dat belooft wat.

Delvaux in the picture
Evenzo heeft een aanzienlijk contingent van de exposanten hun presentatie een surrealistische accent gegeven. Bijvoorbeeld met werk van Paul Delvaux, de Belgische schilder die dertig jaar geleden ging hemelen. We ontdekten zeker dertig werken van zijn hand met de bekende thema’s als vrouwen, stations, skeletten en taferelen uit de oudheid. Vooral bij Guy Pieters vergaapten wij ons aan een viertal unieke tekeningen van Delvaux van absoluut historisch en esthetisch belang. Wat weet Pieters het elk jaar weer groots en meeslepend te brengen. De Stichting Paul Delvaux, eregast op deze BRAFA, biedt daarnaast een fraai overzicht van het leven van Delvaux aan de hand van een vijftiental werken. Een  museale eyecatcher van Delvaux prijkt bij Francis Maere Fine Arts die ijzersterk invulling geeft aan het thema dat je overal op deze prachtig vormgegeven beurs tegenkomt.   

Brafa art Fair Paul Delvaux Tableau Magazine
Paul Delvaux, La Fin du Voyage, 1968, gepresenteerd door Opera Gallery. © Foundation Paul Delvaux, Belgium/SABAM, 2023

Beurs met smaak
Van de 132 standhouders uit veertien landen komen er dit jaar tien uit Nederland. Vaste  waarde is Douwes Fine Art die met Evert-Anthony Douwes (31) als negende generatie de dynastie voortzet: ‘Het wordt steeds leuker om voor dit mooie familiebedrijf actief te zijn. Zeker hier op de BRAFA waar we onze vaste en nieuwe relaties goed kunnen ontvangen. Echt een geweldige beurs met smaak.’ Als vanouds brengt Douwes vijf eeuwen schilderkunst uit het hoogste segment met blikvangers als Van Dongen, Jongkind, Fantin-Latour, Marino Marini, en natuurlijk Hollandse Meesters.’ Ook Floris van Wanroij Fine Art brengt weer  Meesters uit vooral de Zuidelijke Nederlanden, inmiddels voor het dertiende jaar. Dat geeft wel aan hoe goed zijn aanbod hier in de smaak valt. ‘Na al die jaren zijn er steeds meer Belgische verzamelaars die graag bij ons langskomen.’ 

Debutanten
Zebregs & Röell Fine Art & Antiques, bekend van PAN en TEFAF, debuteert dit jaar op de BRAFA Art Fair. Guus Röell: ‘Wat een gezellige beurs is dit. Ons antiek is grensoverschrijdend, dus wij passen hier goed. Zeker omdat de Franse smaak invloed heeft gehad op wat er gemaakt werd in Indonesië. Daarnaast hebben we wat meer taxidermie meegebracht. Dat valt hier goed.’ Ook Joost Heutink van Heutink Iconen staat voor het eerst op de BRAFA: ‘Het werd tijd om onze vleugels uit te slaan met ons familiebedrijf. In deze regio zie ik minder handelaren in iconen maar een groeiend aantal klanten uit België en Frankrijk. Men heeft hier oog voor iconen. Dat rechtvaardigt onze internationale expansie.’ 

Zebregs Röell Fine Art Brafa Art Fair Tableau Magazine
De stand van Zebregs&Röell Fine Art And Antiques op BRAFA Art Fair 2024. Foto: Emmanuel Crooy

Grote namen en trouvailles
Een heel ander soort kunst brengt Ad van den Bruinhorst uit Kampen met historisch design en museale moderne kunst uit het interbellum: ‘Dit is onze tweede BRAFA Art Fair. Vorig jaar is goed bevallen, dus we zijn terug. Nu met werk van Bob Bonies wiens grote kleurvlakken naadloos aansluiten bij het idioom van De Stijl. Dat combineert prachtig met Rietveld, Baljeu, Gispen, Van der Leck en andere tijdgenoten.’ Voor totaal ander schilderwerk kan de kooplustige BRAFA-bezoeker terecht bij Studio 2000 uit Blaricum met schitterend werk van onder meer Théo van Rysselberghe en Kees van Dongen die het hier sowieso altijd goed doet.’ Dr. Lennart Booij valt op met mastodonten als Picasso en Lalique. Zo biedt deze BRAFA weer een schatkamer aan grote namen en trouvailles. Want dat is toch altijd het leukste van deze groots opgezette kunstbeurzen: zelf iets nieuws ontdekken wat je nooit eerder zag. 

Hoffmann in Brussel
En als je toch in Brussel bent, bezoek dan het monumentale Museum voor Kunst en Geschiedenis voor de indrukwekkende tentoonstelling ‘Josef Hoffmann – In de ban van schoonheid’. Deze expo toont een uitgebreid overzicht van het werk van deze fameuze Weense architect van onder meer het beroemde Palais Stoclet in Brussel, een mythisch gebouw dat nog steeds van grote invloed is op de huidige generatie architecten en ontwerpers. Een zaal verderop nog een regelrechte must-see: het adembenemende winkelinterieur dat de keizer van de art nouveau Victor Horta ontwierp voor de edelsmid Philippe Wolfers. Sinds 2017 alhier in volle glorie te bewonderen in de zaal Horta-Wolfers. 

BRAFA Art Fair
Brussels Expo
28 januari t/m 4 februari 2024

Lees meer ...