Tableau Podcasts

Door

In Tableau Podcast deelt Tableau podcasts van kunstprofessionals waar we mee samenwerken. Een serie gesprekken en interviews over actuele onderwerpen in de kunstwereld en kunstmarkt. Diverse deskundigen nemen je mee in hun reportages.

The Art Connector: Rein Wolfs
Rein Wolfs is sinds december 2019 directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. Hoe heeft hij de rol van het museum in de afgelopen decennia zien veranderen en hoe neemt hij onderwerpen als diversiteit en inclusie mee in zijn beleid? Hoe dicht je gaten in een collectie en waar let je op bij het aankopen van moderne en hedendaagse kunst? Luister hier.

The Art Connector: Carolyn Drake
Carolyn Drake is sinds 2017 partner van de Braziliaanse galerie Mendes Wood DM, die is opgericht om Braziliaanse en internationale kunstenaars met elkaar in dialoog te brengen en zo kruisbestuiving te stimuleren. Wat is de missie van Mendes Wood DM en hoe helpen verschillende plekken in de wereld om deze te volbrengen? Luister hier.

The Art Connector: Emilie Gordenker
Emilie Gordenker is directeur van het Van Gogh Museum. Na 12 jaar leider te zijn geweest van het Mauritshuis, dat zij door een enorme renovatie en uitbreiding loodste, maakte Emilie in 2019 de overstap naar het Van Gogh. Hoe ga je om met tegenslagen, zoals een pandemie of een schadeclaim van 300 miljoen dollar? Wat is het aankoopbeleid en wat betekent het museum zelf voor de markt? Je hoort het hier.

Folkert de Jong podcast

Young Collectors Circle: Folkert de Jong
Folkert de Jong (1972) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Zijn levensgrote beeldengroepen zijn geïnspireerd door kunsthistorische onderwerpen. Zijn werk is t/m 27 maart 2022 te zien in Museum het Valkhof in Nijmegen. Hans den Hartog Jager sprak Folkert de Jong over hoe hij zich in de kunstwereld beweegt. Luister hier.

The Art Connector: Hester Alberdingk Thijm
Jeannette ten Kate spreekt met Hester Alberdingk Thijm, conservator en directeur van de AkzoNobel Art Foundation en initiatiefnemer van de AkzoNobel Art Space. Waar let Hester op bij het opbouwen van een relevante bedrijfscollectie, wat is haar rol ten opzichte van de kunstenaar en wat is haar visie op de markt? Luister hier.

The Art Connector: Roderick van der Lee
Met Roderick van der Lee, mede-oprichter en uitvoerend directeur van fotobeurs Unseen, spreekt Jeannette ten Kate over de huidige positie van fotografie binnen de internationale kunstmarkt. Hoe (in)stabiel is die markt? Wanneer wordt fotografie kunst? Wat zijn Roderick’s tips & tricks voor het aan- en verkopen van fotografie?
Je hoort het hier.

The Art Connector: Merel van Helsdingen
Merel van Helsdingen is oprichter en directeur van Nxt Museum, het eerste museum in Nederland dat volledig gewijd is aan nieuwe media kunst. Daarnaast is Merel een enthousiast verzamelaar van NFT art. Jeannette Ten Kate spreekt haar over het museum van de toekomst, in ins en outs van NFT art en wat nieuwe media kunst precies is. Luister hier

Young Colletors Circle #2 Bob Scholte
Young Collectors neemt je mee naar 10 bijzondere collecties van 10 hele normale verzamelaars. Elke twee weken wordt een nieuwe aflevering uitgebracht. In aflevering 2 Tableau columnist Bob Scholte. Bob Scholte is een 22-jarige student met oog voor bijzondere werken: zo haalde hij de krant toen hij op Marktplaats een werk ontdekte van de Franse kubist André Lhote: “Het is echt een soort mythe dat kunst altijd duur is. Juist op veilingen kun je van gerenommeerde kunstenaars prachtig werk kopen voor nog geen honderd euro.” Luister hier.

Galerie Bart – Uit de kunst #5: Jannemarein Reinout
In deze voorlopig laatste aflevering een gesprek met Jannemarein Renout. Jannemarein startte pas op latere leeftijd, na bijna 20 jaar als jurist te hebben gewerkt, als kunstenaar. Uit het niets werd ze ook al vrij snel succesvol met haar door een kantoorscanner geproduceerde werken. Dit gesprek gaat over hoe dat zich ontvouwde en gaat tegelijkertijd over het volgen van je hart en ruimte bieden aan inspiratie. Luister hier.

The Art Connector – Jorg Grimm
In deze podcast komt galeriehouder Jorg Grimm aan het woord om de huidige status van de kunstmarkt te bespreken, gezien vanuit het perspectief van de galeriehouder. Wat zijn de verschillen tussen Nederlandse en internationale kopers? Zou GRIMM open staan voor het verkopen van digitale kunst of NFT’s? En hoe slaagde Jorg erin om een grote nieuwe ruimte in New York te openen tijdens de piek van een pandemie?
Je hoort het hier

Galerie Bart – Uit de kunst #4: Denise de Boer
In aflevering 4 van Uit de kunst gaan Geert Vlieger en Charlotte Thomas in gesprek met Denise de Boer, projectdirecteur en kwartiermaker van het nieuw op te richten Kunstmuseum Flevoland. Dit in de 5e stad van Nederland: Almere. In de hele provincie Flevoland is nog geen écht kunstmuseum en Denise is aangesteld om dit te veranderen. Hoe vlieg je zo een monsterklus aan? Begin je met rondrijden in een auto, op zoek naar de perfecte lap grond? Het tegendeel is waar zo zal Denise vertellen. Luister hier naar haar verhaal.

Galerie Bart – Uit de kunst #3: Henk Wildschut
In aflevering 3 gaat Geert Vlieger samen met Niek de Brabander in gesprek met Henk Wildschut, fotograaf. Henk is voor de tweede keer gevraagd invulling te geven aan het roemruchte Document Nederland van het Rijksmuseum. In deze solo-expositie die vanaf oktober 2021 te zien is, brengt Henk Nederland ten tijde van COVID-19 in beeld. Aan de hand van dit nog niet gepubliceerd beeldmateriaal omschrijft Henk wat we zien en wat we niet zien. Want ook al lijkt een foto zo objectief, de kleinste nuances kantelen de mening. Luister hier.

Galerie Bart – Uit de kunst #2 Sheila Verdegaal
In aflevering 2 gaan Geert Vlieger en Merel de Kok in gesprek met Sheila Verdegaal, sinds drie jaar Gallery Manager bij de Amsterdamse Galerie Ron Mandos. Deze galerie valt op met de internationaal gerenommeerde kunstenaars die ze representeren, denk aan Hans Op de Beeck, Levi van Veluw en Erwin Olaf. Ook in COVID-tijd is Galerie Ron Mandos even toegankelijk als toonaangevend. Hun online présence is namelijk ook thuis een lust voor het oog. Luister hier

Galerie Bart – Uit de kunst #1: Joyce Dunki Jacobs
In deze eerste aflevering gaat Geert Vlieger samen met co-host Merel de Kok in gesprek met Joyce Dunki Jacobs, curator bij DELA kunstzaken. DELA is marktleider in de Benelux wat betreft uitvaarten en alles daaromheen. Joyce is 10 jaar geleden aangenomen om een eigen kunstcollectie op te bouwen. In meer dan 40 locaties hangen of staan inmiddels zo’n 600 werken met als doel nabestaanden troost te bieden, te inspireren of uit te nodigen voor een gesprek. Luister hier.

The Art Connector – Gustaaf Dekking
Op 11 maart werd bij veilinghuis Christie’s een JPEG-afbeelding van kunstenaar Beeple verkocht voor 69.3 miljoen dollar. Naar aanleiding van deze veiling staat deze podcast in het teken van NFT-kunst en cryptocurrencies. Hoe word je eigenaar van een digitaal beeld? Waarom zou je kunst aan een blockchain koppelen? Jeannette spreekt met innovatiestrateeg en tech-ondernemer Gustaaf Dekking. In 2020 startte hij een initiatief waarmee hij een platform voor musea bouwt, gebaseerd op NFT’s en blockchain-technologie. Hoe dat werkt, hoor je hier.

The Art Connector – Joost Bosland
Jeannette ten Kate in gesprek met Joost Bosland, mede-eigenaar en directeur van Stevenson, een wereldwijd toonaangevende galerie gevestigd in Kaapstad, Johannesburg en Amsterdam. Waarom koos hij ervoor een vestiging in Amsterdam te openen? Hoe verschilt het werken met Nederlandse en internationale verzamelaars? En wat zijn zijn laatste ervaringen in de kunstmarkt? Je hoort het hier.

The Art Connector – Miety Heiden
Jeannette ten Kate gaat in gesprek met Miety Heiden. Miety Heyden is vice voorzitter en hoofd internationa private sales bij veilinghuis Philips. Een gesprek over recente ontwikkelingen in de internationale veilingen, veranderd koperspubliek en de voor- en nadelen van online veilingen. Luister hier.

The Art Connector – Annet Gelink
Jeannette ten Kate gaat in gesprek met Annet Gelink. Gelink richtte in 2000 Annet Gelink Gallery op, dat in ons land uitgroeide tot één van de belangrijkste galeries voor (internationale) hedendaagse kunst. Dit jaar neemt Annet als enige Nederlandse galerie deel aan Art Basel, dat volgende week van start gaat. Hoe heeft Annet de verhouding tussen markt, musea en particulieren zien veranderen? Luister hier.

Lees meer ...