TEFAF: Maastricht ademt kunst en cultuur

Door

Maastricht TEFAF Tableau Magazine
De Maas met Sint-Servaasbrug en skyline van historische binnenstad van Maastricht. Foto: Hugo Thomassen.

Maastricht is een intieme metropool die geliefd is bij creatieve makers en levensgenieters. De stad aan de Maas kent een rijke geschiedenis, eeuwenoude tradities en circa 1.660 rijks- en 3500 gemeentelijke monumenten.

In Maastricht zijn gerenommeerde kunstopleidingen gevestigd zoals de toneelacademie en de Van Eyck academie maar ook gezelschappen zoals Philharmonie Zuidnederland, Opera Zuid en Toneelgroep Maastricht. Daarnaast telt Maastricht tal van musea zoals het Bonnefanten, galeries en is al decennia lang de thuishaven van de internationale kunstbeurs TEFAF. Maastricht draagt dus niet voor niets de titels ‘tweede cultuurstad van Nederland’ en ‘tweede monumentenstad van Nederland’.

TEFAF en Maastricht

TEFAF is ontstaan door het samengaan van twee kleinere kunstbeurzen Pictura Fine Art Fair en Antiqua, die sinds halverwege de jaren 70 in Zuid-Limburg werden georganiseerd. De eerste editie van TEFAF was in 1988 in het net geopende beursgebouw het MECC. De combinatie van de strategische ligging van de stad in Europa met haar rijke culturele en culinaire aanbod maakt Maastricht tot een logische stad voor deze door handelaren geïnitieerde en internationaal toonaangevende kunstbeurs. Vanaf die eerste editie groeide TEFAF elk jaar verder uit tot een van de meest prestigieuze kunstbeurzen ter wereld, waar 7000 jaar kunstgeschiedenis te bewonderen is. Dat betekent echter niet dat de beurs de stad ontgroeid is. De handelaren, curatoren, museumdirecteuren, particuliere verzamelaars en kunstliefhebbers komen elk jaar in maart nog met veel plezier naar de meest zuidelijk gelegen stad van Nederland.

Zowel TEFAF als Maastricht staan bekend om hun voorliefde voor kwaliteit en schoonheid. De kunst van wereldklasse op de beurs in combinatie met het culturele aanbod in de stad alsook de gastronomische restaurants, waarvan een aantal met Michelinsterren bekroond zijn, en vele hotels maken het een ‘match made in heaven’. TEFAF en Maastricht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en blijven elkaar versterken.

Maastricht TEFAF Tableau Magazine
Valentin Loellmann voor het voormalige Cokesfabriek-gebouw. Foto: Yves Banza

Creatieve maakindustrie

Een van de factoren die heeft bijgedragen aan de bruisende kunst- en cultuursector van Maastricht, is de creatieve maakindustrie van de stad. Zo worden in Maastricht bijvoorbeeld al eeuwenlang de mooiste glas-in-lood kunstwerken gemaakt die te bewonderen zijn in de diverse kerken en kloosters in de regio. Verder heeft de aardewerkindustrie die zo’n 200 jaar geleden ontstond in Maastricht de stad tot eerste industriestad van Nederland gemaakt. Petrus Regout, grondlegger van de Maastrichtse aardewerkindustrie, heeft een standbeeld gekregen. Dit staat in het Sphinxkwartier waar diverse voormalige fabriekspanden een culturele bestemming hebben gekregen. Neem bijvoorbeeld filmtheater Lumière, poppodium de Muziekgieterij en design- en architectuurplatform Bureau Europa. Door de eeuwen heen hebben vele kunstenaars en ontwerpers zich gevestigd in Maastricht: van Jan van Steffenswert, de laatgotisch Maaslandse beeldsnijder die werkte in de stad in de late middeleeuwen, tot Valentin Loellmann die na de kunstacademie te hebben doorlopen recent zijn atelier vestigde aan de rand van de stad in de voormalige cokesfabriek. Hier hebben zij de rust en ruimte gevonden om te creëren. Het groen van de heuvels die Maastricht omringen, de ligging aan weerszijden van de rivier de Maas, de architectuur én de rijke geschiedenis dienen als inspiratiebronnen.

Zowel TEFAF als Maastricht staan bekend om hun voorliefde voor kwaliteit en schoonheid

Internationaal karakter

Naast een creatieve stad is Maastricht ook een internationale stad. Die niet alleen haar naam te danken heeft aan André Rieu en TEFAF maar ook aan het verdrag van Maastricht (1992) ter oprichting van de Europese Unie. Tijdens de beurs in maart en de concerten in juli en december zijn er extra veel internationale bezoekers in Maastricht. Maar ook door het jaar heen hoor je op straat naast Nederlands andere talen. Dit komt onder andere door de internationale studenten en medewerkers van de Universiteit Maastricht en diverse kunstopleidingen in de stad. De ligging van Maastricht midden in de Euregio zorgt ook voor veel Frans- en Duitstalige bezoekers uit de naburige Belgische provincie Luik en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Ontdek de stad tijdens TEFAF

Verzamelaars en kunstliefhebbers die voor TEFAF naar Maas- tricht komen, kunnen voor of na een bezoek aan de beurs in het MECC, het culturele aanbod in de stad ontdekken. Zo zijn er diverse tentoonstellingen te bezoeken: ‘Isaac Julien: What Freedom Means to Me’ en ‘Shinkichi Tajiri: The Restless Wanderer’ in het Bonnefanten, de tentoonstelling met werken van de Peruaanse kunstenaar Arturo Kameya bij Marres, Huis voor Hedendaagse cultuur, ‘In Vitro – de vele levens van glas’ in Bureau Europa en ‘Humberto Tan: Morgen gaat het beter’ in het Fotomuseum aan het Vrijthof.

Meer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees meer ...