Tentoonstelling ‘De Onthulling’ in MTVP Museum Domburg

Door

Otto Heinrich, Norderney Dünenlandschaft, 1935, olieverf op doek op board, 48 x 67 cm, ICEAC CFVV

De tentoonstelling ‘De Onthulling. Kennismaking met een collectie’ laat de bezoeker van het MTVP Museum Domburg oog in oog komen met belangrijke werken uit de Europese collectie schilderijen die wordt beheerd door het ICEAC, het International Centre for European Artists’ Colonies.

De tentoonstelling is een introductie tot het Onderzoeks- en Documentatiecentrum dat naar Domburg zal komen. Voorlopig bestaat het Centrum alleen virtueel, als adviesorgaan in Europees verband en als bemiddelaar van bruiklenen in binnen- en buitenland. Het Centrum zal uiteindelijk een plaats krijgen in het nieuw geplande Museum Domburg. Op dit moment werkt het al regelmatig samen met het MTVP Museum, de Europese netwerkorganisatie euroart en andere instellingen. Met deze tentoonstelling – die op 11 september wordt geopend door Pierre Bedouelle, Secretaris- Generaal van euroart – staat het Centrum zelf in het licht.

‘De Onthulling’ zal zulke uiteenlopende werken laten zien als Pieter Oyens’ portret van zijn broer David achter de piano; Toorops indrukwekkende symbolistische litho De Zaaier uit 1895, die afkomstig is uit de collectie van de schilder, schrijver en kunstcriticus Grada Marius; olieverven van Maurice Góth uit Domburg en De Panne; een expressionistisch landschap van de Groningse schilder Remko Watjer; een luwte in de Domburgse duinen van de Hongaars-Nederlandse schilder Krisztián Horváth uit 2009 en De Oostkerk in vlammend licht van Jac. Prince uit 1969.

Maurice Denis, Trois Baigneuses sur une plage, 1916, olieverf op doek, 30,5 x 46,5 cm, ICEAC CFVV

DE KUNSTENAARSKOLONIE DOMBURG

Domburg maakte aan het einde van de negentiende eeuw naam als een eenvoudig internationaal kuuroord, met als grote trekpleister de arts en fysiotherapeut Johan Georg Mezger (1838-1909). Na Mezgers dood en de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) veranderde het stadje langzaam aan in een familiebadplaats voor de middenklasse. Lang bleef zijn geschiedenis verborgen, maar vanaf de jaren tachtig van de twintigste eeuw is Domburg als kunstenaarskolonie oude stijl te boek gesteld. Kunstenaars hebben van oudsher over Walcheren rondgezworven, aangetrokken door de ongerepte schoonheid van de omgeving, de bijzondere lichtval langs de kust en de weerschijn ervan over het door water omarmde land. Met enkele Belgische schilders als Emile Claus, Euphrosine Beernaert en Camille Van Camp omstreeks 1870 als voorlopers, ontplooide de kunstenaarskolonie Domburg zich rond 1900, beleefde zij haar grootste bloei tijdens de bekende Domburgsche Tentoonstellingen (1911-1921) en duurde zij voort tot eind van de jaren twintig. De kunstenaarskolonie Domburg kwam symbolisch tot een einde toen ‘de kunstzaal’ ten gevolge van hevige stormen in de winter van 1921 op 1922 instortte.

Jan Toorop, De Harpspeelsters, 1921, gom- of kooldruk naar een
potloodtekening met waterverf, 27,5 x 21, 5 cm, ICEAC CFVV

HET MTVP MUSEUM DOMBURG

Sinds 1994 organiseert het Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg (marietakmuseum.nl) succesvolle exposities rond de deelnemers aan de oude tentoonstellingen, rond hedendaagse kunstenaars die een band met Zeeland hebben en bovenal – in het kader van de contacten tussen Europese kunstenaarskolonies onderling – rond andere spraakmakende kolonies uit eind negentiende en begin twintigste eeuw, de afgelopen jaren in samenwerking met het ICEAC. Er wordt hard gewerkt aan de plannen het Museum uit te breiden en het ICEAC er als wetenschappelijke zijde van euroart (euroart.eu) mee te verbinden. Men streeft ernaar de opening van het Onderzoeks- en Documentatiecentrum te laten samenvallen met die van het nieuwe museum in Domburg.

De Onthulling. Een kennismaking met een collectie
MTVP Museum Domburg
12 september 2021 t/m 24 april 2022
Zie voor meer informatie: www.marietakmuseum.nl

Wilt u op de hoogte blijven van interessante tentoonstellingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of abonneer je op Tableau magazine!

Lees meer ...

Tian Teng Tableau Magazine

Tian Teng: ongezien

Het alledaagse in het zonnetje gezet wordt anders. Tian Teng maakt het alledaagse bijzonder. Beelden courtesy Tian Teng en Heden GalerieMeer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees verder »