Theo Wolvecamp bij Lennart Booij op de PAN

Door

Theo Wolvecamp

Wolvecamp is een zeer gewaardeerd en gezocht kunstenaar, maar voor het grote publiek een minder bekend lid van de kunstenaarsgroep Cobra. Geboren in Hengelo raakte hij eenmaal in Amsterdam rond 1948 bevriend met Karel Appel, een vriendschap die een leven lang zou duren. Waar Appel extrovert, reislustig en voor niemand bang was, was Theo Wolvecamp een ingetogen en bedachtzaam man. Na een gezamenlijke tijd in Parijs, ze deelden zelfs een atelier, keerde hij eind jaren ’50 terug naar het land van zijn jeugd.  

Theo Wolvecamp, Abstracte Compositie, 1964

Cobra

In Hengelo verlieten slechts enkele schilderijen per jaar zijn atelier omdat hij zelfkritisch was en een zeer hoge standaard hanteerde. Wolvecamp was in het begin geïnspireerd door schilders als Picasso en Miro, maar had al snel een eigen signatuur. In de jaren zestig ontwikkelde zijn werk zich van een speelse Cobra stijl naar een bezonken abstractie, waarbij de afwisseling van kleur met zwarte banen een internationaal herkenbare kalligrafie oplevert. Deze stukken worden door critici beschouwd als zijn beste werk.  
Wolvecamp heeft zijn leven lang veelvuldig (internationaal) geëxposeerd en zijn werk is vertegenwoordigd in alle belangrijke moderne kunstmusea in Europa en de Verenigde Staten. De roemruchte galerist Herman Krikhaar was een groot promotor van zijn werk, net als Stedelijk Museum directeur Willem Sandberg.  

PAN 24 november-1 december, RAI Amsterdam
https://www.pan.nl/nl

Lennart Booij Fine Art and Rare Items 
 

Lees meer ...

Kunst verzamelen Katherine Bradford

Kunst verzamelen… en dan?

Een kunstverzamelaar is in principe een koper. Een kunstkoper is echter niet per se een verzamelaar. Zo streven sommigen ernaar een collectie aan te leggen waarin alle werken gezamenlijk een geheel vormen, en gaan anderen

Lees verder »