Tirzo Martha wint Wilhelminaring

Door

Lees meer in Tableau magazine, met veel meer beeldmateriaal. 

De jury roemt Martha om zijn veelzijdigheid; Martha werkt als beeldhouwer, cineast, schrijver en performance kunstenaar. Uit het juryrapport: “Zijn beelden kenmerken zich door hun gecontroleerde speelsheid, hun afgewogen gebruik van allerhande materialen en hun immanente vernieuwing van het tegelijk herkenbare sculpturale.” Tirzo Martha woont en werkt op Curaçao en heeft ook een atelier in Nederland.

Grote zeggingskracht

De jury van deze 11e editie van de Wilhelminaring bestaat uit Lex ter Braak, Ann Demeester, Hanne Hagenaars, David Bade en Gerrit Steenbergen. De jury schrijft in haar rapport: “De vormen van Martha’s werk worden bepaald door inhoud die maatschappelijk en politiek van aard is. Martha is een kunstenaar die werkt voor de gemeenschap en met de gemeenschap. Het is alsof deze zelfgekozen verbondenheid de vrijheid van zijn werk mogelijk maakt.”
Aan de prijs is de opdracht voor een nieuw werk verbonden voor de openbare ruimte in in Apeldoorn. Martha had in het verleden talloze exposities in Nederland en Curaçao, waaronder een solo-expositie in Museum Beelden aan Zee, begin 2018. Hij is medeoprichter van het Instituto Buena Bista, een kunstinstituut op Curaçao waar lokale talentvolle jongeren een jaar lang worden voorbereid op een vervolgopleiding in o.a. Nederland, de Verenigde Staten, of op Cuba.
 

De Wilhelminaring

De Wilhelminaring wordt (sinds 1998) iedere twee jaar uitgereikt aan een beeldend kunstenaar in Nederland voor zijn of haar gehele oeuvre. De Stichting Wilhelminaring wil zo aandacht genereren voor de beeldhouwkunst in Nederland, het grote publiek kennis aanreiken over beeldhouwkunst en een bijdrage leveren aan het verstevigen van de positie van de (oudere) beeldend kunstenaar. De Stichting Wilhelminaring is gevestigd in Apeldoorn. 

De Wilhelminaring werd eerder toegekend aan Eja Siepman van den Berg (2017), Auke de Vries (2015), Hans van Houwelingen (2013), Piet Slegers (2011), John Körmeling (2009), Maria Roosen (2006), Carel Visser (2004), Jan van Munster (2002), Joep van Lieshout (2000) en Joop Beljon (1998).
 
Website: http://www.wilhelminaring.nl

Lees meer in Tableau magazine, met veel meer beeldmateriaal. 
 

Lees meer ...

Street art in Dakar, Senegal foto Aida Grovestins

Street art in Senegal en Kenia

Street art is in veel Afrikaanse landen vanzelfsprekend. Kleine winkels zijn versierd met afbeeldingen van hun koopwaar. Scharen zijn kleermakers; hoofden met mooie kapsels zijn kappers; beelden van koeien en kommen melk zijn melkwinkels. Dit

Lees verder »
Nick Ervinck, LUINIRPS,2013-2014, LSL 3D-print, 26x19x17cm

Barometer van de kunstmarkt

Hoe verhouden belangrijke tentoonstellingen als de Biënnale van Venetië en de kunstmarkt zich tot elkaar? Op de Biënnale wordt niet verkocht, maar die heeft wel degelijk invloed op de markt.  Art Basel en de Biënnale Hét jaarlijkse hoogtepunt voor de hedendaagse

Lees verder »