Veilingen online: online, offline en private sales

Door

Online, offline en private sales

De uitdaging voor de veilinghuizen om de beperkingen van de pandemie om te buigen tot nieuwe mogelijkheden levert veel interessants op. Overal wordt een enorm toegenomen aantal online bezoekers gezien, dat volgens de veilinghuizen soms het drievoudige beloopt van dat in het pre-coronatijdperk. 
 
Online only veilen is evenwel niet de enige toevlucht voor bieders.
Sinds het begin van de crisis houden de grote veilinghuizen steeds meer private sales om belangrijke items aan de man te brengen buiten de veilingkalender om. Of om samen met een aankopende partij actief te zoeken naar de missing link in een verzameling. Sinds het begin van de crisis is er actiever op private sales ingezet.
 
Volledig online is de veiling van Christie’s `Post-War and Contemporary Art` in Amsterdam van 2 – 18 juni. Hoewel de toplots zich op het Amsterdamse kantoor en in een depot bevinden kunnen geïnteresseerde cliënten ze op verzoek bekijken.
 
Eén van de toplots is een pasteus werk van Bram Bogart (1921-2012) getiteld Blauwraam (Blue Window).
 
 

Bram Bogart (1921-2012), Blauwraam, 1965,
gemengde techniek op jute op hout, 123 x 103 cm
Gesigneerd en gedateerd `Bogart `65` .
Te verwachten opbrengst: €25.000-35.000 © Christie’s

 
 

Bonhams

Ook Bonhams paste zich snel aan en hield naast de succesvolle ‘Blue Sale’ – een charity veiling ten bate van het Covid-19 fonds van de National Health Service (NHS) – al een aantal succesvolle ‘hybrid sales’ in Londen, Hong Kong en Los Angeles. Deze hybrid sales zijn real-time live veilingen met een echte veilingmeester, waarbij de bieders telefonisch, via internet of schriftelijk kunnen meebieden. Daarnaast heeft Bonhams een platform voor Private Sales en taxaties en veilingadvies via e-mail, telefoon, WhatsApp en Zoom. 
 

The Connor Brothers, Extraordinary People,
Hand-finished giclée print met olie- en acrylverf en pastelkrijt
op geweven papier, gesigneerd en genummerd in potlood,
120x75cm. Verkocht voor € 20.252 © Bonhams

 

Sinds 14 mei loopt bij Bonhams de aantrekkelijke veiling `Quentin Blake Draws the Rainbow` eveneens ten bate van NHS Charities met tien exclusieve pen- en inkttekeningen van Sir Quentin Blake (1932) die hij tijdens de lockdown vervaardigde. Op alle werken die de kunstenaar ter beschikking stelde, staat de regenboog afgebeeld die hij als inspiratie in de ramen van mensen zag. Nog tot 3 juni. 
 

Sir Quentin Blake (1932), Telescope, 2020, pen, inkt en aquarel op papier,
24×21,5cm, Gesigneerd `Quentin Blake’. © Bonhams
 

 
Frankrijk

Het eerste veilinghuis in Frankrijk dat zijn deuren weer opende voor de kunstveilingen was de Parijse vestiging van Artcurial aan de Champs-Elysées op 19 mei. De kantoren in Monaco (luxury) en Marrakech (internationale, pan-Afrikaanse, hedendaagse kunst, en 19e en 20e eeuws oriëntalisme) volgen op 1 juni. Zo komen ook de offline veilingen geleidelijk weer op gang.
 
In Jewellery Online komt bij Artcurial op 2 juni onder de hamer een paar oorclips van Claude Lalanne (1924-2019).
 
 

 
Claude Lalanne (1924-2019), een paar oorclips in vermeil “Ginkgo”, ca. 1980,
gesigneerd C. Lalanne en genummerd 33/150,
Te verwachten opbrengst: €300 – €400 © Artcurial

Meer rubrieken van Tableau Connect Online vind je hier:
https://tableaumagazine.nl/highlights/tableau-connect-online

Lees meer ...

Bonhams Tableau Magazine

Veilinghuizen: Bonhams

Met bijna 1000 medewerkers, ruim 60 specialistische afdelingen, 37 kantoren wereldwijd en 14 veilinglocaties floreert het groeiende Bonhams-netwerk. Met de overnames eerder dit jaar van de prestigieuze veilinghuizen Skinner (Verenigde Staten), Bukowskis (Zweden), Bruun Rasmussen

Lees verder »
Veilingmarkt

Veilingen: een drukke markt

Het zomerse veilingseizoen ligt achter ons en de internationale veilinghuizen beschrijven het als succesrijk en met steeds hogere opbrengsten. Kunnen we daaruit opmaken dat de veilingmarkt booming is? Het antwoord is ja. De markt voor

Lees verder »