Veilingen online

Door

Pessimisten vrezen dat misschien een derde van de galeries dit jaar de deuren zal moeten sluiten, maar algemeen wordt verwacht dat het voortbestaan van de veilinghuizen niet door de gevolgen van de pandemie wordt bedreigd. Dit betekent geenszins dat de veilingwereld zich in sluimerstand bevindt en lijdzaam afwacht tot de lucht van het coronavirus is geklaard, integendeel. 
 

Veilingen in het nieuwe normaal 

Er werd overal flink gesnoeid in het offline veilingprogramma en belangrijke onderdelen zijn omgezet in online – only veilingen. Die bleken weliswaar succesvol maar waren qua opbrengst peanuts vergeleken met de grote avondveilingen in New York en Londen uit het tijdperk BC (Before Covid), zoals The Art Newspaper het niet zonder dramatiek noemt. De vraag dringt zich op: hoe gaan de veilingen er in het ‘nieuwe normaal’ en met social distancing uit zien?  
Grote spelers, zoals bijvoorbeeld het Dorotheum in Wenen maken zich op voor de grote veilingen van de maand juni, die men vanwege de zeer ruime huisvesting op de oude voet (fysiek toegankelijk) door wil laten gaan. Eén van de top lots in Wenen is het schilderij De heilige Dominicus van Jusepe alias José de Ribera (1591 – 1652). 

 

veilingen
Jusepe de Ribera (1591–1652) De heilige Dominicus,
olieverf op doek, 118x95cm.
Te verwachten opbrengst € 300.000 – €400.000)  ©Dorotheum 

 

Christie’s New York 

Christie’s New York kondigt naast een reeks van zeven online veilingen onder de naam Classic (van 16 tot 19 juni) ook een serie thematische online – only veilingen aan. Met de vanuit de Impressionist en Modern Art afdelingen samengestelde veilingen La Vie en Rose (12 tot 28 mei) en Form and Fantasy (29 mei tot 11 juni) mikt Christie’s op het brede spectrum van de beginnende kunstliefhebber tot de doorgewinterde verzamelaar.   
 

veilingen

Links: Veiling La Vie en Rose: Wassily Kandinsky, Schwabing – 
Das weisse haus
, olieverf op schilderskarton, 1901.
Te verwachten opbrengst $250.000 – 350.000

 
Rechts: Veiling Form and Fantasy: Jacques Lipchitz, 
Benediction
 I, brons zwart en groen gepatineerd, 1942-1944 
    Te verwachten opbrengst $400.000 – 600.000
 

Sotheby’s 

Sotheby’s telt de dagen af tot het aflopen van de interessante online only veiling EYE/EAST die met 250 lots 5000 jaar (kunst)geschiedenis van het Aziatische continent bestrijkt. Eén van de top lots is een schilderij van Hisao Domoto (1928 – 2013) uit 1967. 

 

veilingen
Hisao Domoto (1928 – 2013), zonder titel, gesigneerd in het Japans en in het Engels,
gedateerd 1967 en geannoteerd NY op de achterzijde, olieverf op doek, 76,2x 147,8cm.
Te verwachten opbrengst HK$ 200.000 – 300.000. © Sotheby’s 

 

Veilingen in Nederland 

Ook in eigen land is volop inventiviteit en aanpassingsvermogen onder de veilinghouders. Notarishuis Arnhem kwam al op 6 april met een volledige veiling en klantgerichte gratis thuisbezorging. Ook het grootste internationale online veilingplatform Catawiki had in april een topmaand met talloze nieuwe verkopers en kopers, opmerkelijk genoeg ook uit de landen met meer vergaande thuis isolatie-maatregelen dan in Nederland zoals Italië, Spanje en Frankrijk. 
Het Venduehuis in Den Haag stelde verstandig de grote internationale halfjaarlijkse zaalveiling van mei uit tot het najaar en breidt tot die tijd de reeks al succesvol gebleken online veilingen uit. In de veiling Interiors & Decorative Art – Online Only die op 18 mei afloopt, onder meer een paar Franse wit marmeren reliëfs uit de late 18e eeuw. 

 

veilingen
Romeinse allegorieën van De Overwinning en de Standvastigheid,
in contemporaine verguld houten lijsten. 34×26,5cm (incl. lijst: 62×35,5cm). 
Te verwachten opbrengst € 4.000 – € 6.000. ©Venduehuis Den Haag 

Meer informatie over Venduehuis Den Haag: https://www.venduehuis.com/nl/

Meer rubrieken van Tableau Connect Online vind je hier:
https://tableaumagazine.nl/highlights/tableau-connect-online 
 

 

Lees meer ...

Veilingnieuws Veilingen Michiel Vliegenthart Tableau Magazine

Veilingnieuws: surrealistische records

De laatste ontwikkelingen op de veilingen, met surrealistische records in Londen, onder andere voor René Magritte en een vooruitblik naar de komende veilingen. Met marktleidende prestaties, een stijging van 17% ten opzichte van vorig jaar,

Lees verder »
Bonhams Tableau Magazine

Veilinghuizen: Bonhams

Met bijna 1000 medewerkers, ruim 60 specialistische afdelingen, 37 kantoren wereldwijd en 14 veilinglocaties floreert het groeiende Bonhams-netwerk. Met de overnames eerder dit jaar van de prestigieuze veilinghuizen Skinner (Verenigde Staten), Bukowskis (Zweden), Bruun Rasmussen

Lees verder »
Veilingmarkt

Veilingen: een drukke markt

Het zomerse veilingseizoen ligt achter ons en de internationale veilinghuizen beschrijven het als succesrijk en met steeds hogere opbrengsten. Kunnen we daaruit opmaken dat de veilingmarkt booming is? Het antwoord is ja. De markt voor

Lees verder »