Voorbij de white cube: de Biënnale van Venetië

Door

Biënnale van Venetië Biennale van Venetie Tableau Magazine
The International Celebration of Blasphemy and the Sacred, CATPC, Renzo Martens, Hicham Khalidi, 2024. Foto: Peter Tijhuis.

Mocht je nog nooit de Biënnale van Venetië hebben bezocht, dan is 2024 een mooi moment om daar eindelijk verandering in te brengen. Of ga gewoon nog een keer, want als er een plek is waar je iedere twee jaar de actuele tendenzen in de kunst kunt ontdekken, is het hier.

Dit jaar wordt voorrang gegeven aan kunstenaars en collectieven die nog niet eerder bijdroegen aan de Biënnale, met speciale aandacht voor projecten in de buitenlucht en een performance programma.

De Braziliaan Adriano Pedrosa is de curator van de International Art Exhibition van deze editie. Hij koos als thema: ‘Stranieri Ovunque ­ Foreigners Everywhere’. Dit is tevens de titel van een serie werken door het collectief Claire Fontaine, bestaande uit neon sculpturen die in verschillende talen de woorden ‘Buitenlanders overal’ verbeelden. Die term komt op zijn beurt weer van een collectief uit Turijn, Stranieri Ovunque, dat in de vroege jaren nul streed tegen racisme en xenofobie.

Dit jaar krijgen kunstenaars en collectieven die nog niet eerder bijdroegen aan de Biënnale voorrang

Het is de zestigste (!) editie van de Biënnale, die zal focussen op kunstenaars die buitenlanders, immigranten, expats, emigranten en vluchtelingen zijn, in het bijzonder degenen die van het zuiden naar het noorden trekken. De hoofdtentoonstelling is te zien in het centrale paviljoen in de Giardini en in het Arsenale.

De presentatie in het door Rietveld ontworpen Nederlandse paviljoen is in handen van Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC) samen met kunstenaar Renzo Martens en curator Hicham Khalidi. De tentoonstelling is onderdeel van hun voortdurende inzet om de plantage van Lusanga te bevrijden, te regenereren en weer tot heilige bossen te transformeren. Te zien is een serie kunstwerken gemaakt uit de aarde van de laatst overgebleven bossen rond de plantage van Lusanga. Deze van oorsprong heilige bossen worden gekapt ten behoeve van onder andere palmolie. Het project is tegelijk in Lusanga en Venetië te zien en haakt daarnaast in op de meer algemene problematiek rond erfgoed en koloniale verhoudingen.

Biënnale van Venetië
t/m 24 november 2024

Meer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees meer ...

Graduation Shows Afstudeershows Afstudeertentoonstellingen Kunstacademies Tableau Magazine

Column Collect: een zomer vol talent

Deze zomer vindt de Biënnale van Venetië plaats, dé kans bij uitstek voor kunstliefhebbers, verzamelaars en professionals om de laatste ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunstwereld te ontdekken. De Biënnale is niet alleen artistiek inhoudelijk een

Lees verder »
Manifesta 15 Tableau Magazine

Manifesta: meer dan kunst

Kunst kan een ander verhaal vertellen. Het kan verbinden. Dat is de vaste overtuiging van Hedwig Fijen, oprichter en directeur van Manifesta. Manifesta werd opgericht in de jaren 90, toen na de val van de

Lees verder »
Lee Ufan Rijksmuseum Tableau Magazine

Lee Ufan: Relatum

Relatum heet de serie werken die Lee Ufan deze zomer exposeert in de tuinen van het Rijksmuseum. Een serie sculpturen waar hij sinds de jaren 70 aan werkt. De titel vat samen waar het om gaat:

Lees verder »