Win VIP tickets voor de opening van BIG ART!

Door

Rutger de Vries via Mini Galerie

Kunstplatform BIG ART strijkt voor de derde en laatste keer neer op het industriële Hembrugterrein. De vorige editie kon de beurs op de valreep doorgang vinden, maar met beperkte publieke toegankelijkheid. Dit najaar pakt de organisatie daarom extra groot uit. Bijna honderd kunstwerken van formaat zijn hier van donderdag 30 september tot en met zondag 3 oktober te zien. Veel kunstenaars maken speciaal voor deze editie nieuw werk.

Laagdrempelig en multidisciplinair

BIG ART is een pop-up kunstplatform voor XL kunstinstallaties en enorme designobjecten van gevestigde namen en opkomende talenten. Elk najaar strijkt BIG ART neer in een iconisch gebouw in of rond Amsterdam waar tientallen kunstenaars de ruimtes vullen met een unieke mix van monumentale schilderijen en tekeningen, grote foto’s en indrukwekkende kunstinstallaties. Dit jaar is BIG ART voor de laatste keer te bezoeken op het Hembrugterrein.

De beurs wordt samengesteld als een tentoonstelling, waarbij bewust geen gebruik wordt gemaakt van standbouw zodat de kunstwerken een relatie aangaan met de oude fabriek. Initiatiefnemer en curator Van der Zwaag selecteert elk jaar een prikkelende mix van kunstwerken passend bij de industriële locatie: ‘Per ruimte wordt gekeken naar een verrassende combinatie van kunstdisciplines, materialen en technieken, abstracte werken en figuratieve kunst. Hierdoor ademt elke hal een andere sfeer.” De opzet is bewust gericht op een breed publiek: “Kunstliefhebbers zijn vaak onder de indruk van de monumentale gebouwen, mensen die geïnteresseerd zijn in het Hembrugterrein worden juist geïnspireerd door de variëteit aan kunstwerken. Het versterkt elkaar enorm.’, aldus Van der Zwaag.

Kunst in Situ

Ook voor de deelnemende kunstenaars vormt de locatie een inspiratiebron. Verschillende kunstenaars maken werk speciaal voor BIG ART. Rutger de Vries zwaaide af aan de bekende Rijksacademie en creëert in de eerste hal met verfbussen een metershoge kleurexplosie. Sigrid Calon werkt aan een monumentale muurschildering die tijdens BIG ART wordt onthuld. Fotograaf en filmmaker Yani bouwt ter plekke een interactief kunstwerk waarbij bezoekers fotografie op een vernieuwende manier kunnen ervaren. Samen met Art Zaanstad realiseert beeldend kunstenaar Jimi Kleinbruinink er een betoverend schaduwspel waarin kleur en licht een belangrijke rol spelen. Barbara Helmer schildert op locatie een wandwerk voor het kunstagentschap Murals Inc. Deze kunstwerken zijn allemaal van tijdelijke aard maar vormen een showcase voor de werkwijze en het portfolio van de kunstenaars.

Joran van Soest via Go Mulan Gallery

Primeur en blikvanger

BIG ART brengt werk van gevestigde namen maar ook van jong talent. De komende editie van BIG ART doet een groot aantal nieuwe deelnemers mee; Rutger Brandt Gallery presenteert niet eerder getoond werk van Lara de Moor, Freerk Wilbers komt met een grote mobile via Root Gallery en Galerie Roger Katwijk presenteert Zsofia Schwerer. Henry Byrne werkt met Galerie van Gelder aan een vrijstaande opblaassculptuur. Adalbert Gans toont een indrukwekkende lichtinstallatie en Esmee Seebregts bereidt een opvallend, kleurrijk object voor. Ook Zalan Szakacs doet via Chrysalid Gallery voor het eerst mee en maakt een kinetisch kunstwerk waar je als bezoeker onderdeel van wordt. “Bij BIG ART speelt de beleving van de kunstwerken een belangrijke rol.”, aldus Van der Zwaag, “Dat maakt het een aantrekkelijke manier om met kunst in aanraking te komen.” Een echte blikvanger vormt ook de grootste linoleumprint ter wereld, die Maayke Schuitema samen met Rademakers Gallery presenteert.

WINACTIE!

Wil jij bij de VIP opening zijn van BIG ART op woensdag 29 september? Tableau Magazine mag 2 x 5 tickets weggeven! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief én stuur een mail met je naam, adres en telefoonnummer naar info@tableaumedia.nl onder vermelding van WINactie BIG ART. De eerste aanmeldingen maken kans op een gratis VIPticket.

Bezoekersinformatie:
Donderdag 30 september tot en met zondag 3 oktober 2021
Dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur
Middenweg 63, 1505 RK Zaandam
Toegangsprijs 12,50 euro, tot en met 11 jaar gratis
www.bigart.nu

Op de hoogte blijven van interessant kunstbeurzen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief of abonneer je op Tableau Magazine!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lees meer ...

‘Thuis bij Jordaens’

‘Thuis bij Jordaens’ is de eerste monografische tentoonstelling in Nederland van de Antwerpse kunstenaar Jacob Jordaens (1593-1678). Naast Peter Paul Rubens en Anthony Van Dyck behoort Jordaens tot de Grote Drie uit de Zuidelijke Nederlanden

Lees verder »