Nono Reinhold en haar verzameling in het Teylers Museum

Door

Lees meer in Tableau Magazine!

In de vaak kleurrijke etsen van Nono Reinhold zijn landschappen en (fragmenten van) gebouwen te herkennen. Soms van afstand, soms van heel dichtbij. Het zijn sferische beelden waarin vorm en structuur van een trappenhuis, landschap of een waterpartij het beeld vormen. De kleuren variëren van sober tot heel helder en warm; en daarnaast zijn er veel prenten in zwart wit.
 

Nono Reinhold, Les marches, 1994, kleurets op papier,
39,5x30cm (plaat)

Nono Reinhold volgde een opleiding aan de Kunstnijverheidsschool, waar haar liefde voor etsen ontstond. Op haar 22e vertrok ze naar Parijs en verwierf een plek in het hart van de kunstwereld daar. Ze tikte een etspers op de kop waarmee ze haar eigen werk drukte, maar ook voor anderen. Tien jaar later begon ze een nieuw avontuur en vertrok naar New York, waar ze eveneens haar plek wist te vinden en o.a. Willem de Kooning ontmoette. Ze ontwikkelde haar techniek verder aan het Pratt Graphics Center.
Begin jaren zestig leerde ze in New York haar echtgenoot Edy de Wilde kennen en toen hij directeur van het Stedelijk Museum werd, verhuisde ze naar Amsterdam. Samen bezochten ze vele kunstenaarsateliers, van wie ze ook werk verzamelden. Het Teylers Museum in Haarlem toont in het prentenkabinet werken uit deze collectie in combinatie met eigen werk van Nono Reinhold. In de verzameling bevindt zich werk van bekende kunstenaars als Willem de Kooning, Sol LeWitt, Karel Appel, Niki de Saint Phalle en Roy Lichtenstein. Met een aantal van hen werkte Nono Reinhold ook samen. De opschriften en boodschappen op sommige prenten getuigen van een nauw contact met de kunstwereld in Parijs, New York en Amsterdam.

 

Niki de Saint-Phalle en Jean Tinguely, Bonne année, 1970,
collage, viltstift, balpen, plakband op papier, 33×41,2cm

De tentoonstelling Parijs – New York – Amsterdam: moderne meesters uit de collectie Reinhold De Wilde is nog tot en met 8 maart te zien. www.teylersmuseum.nl

Lees meer ...

Tian Teng Tableau Magazine

Tian Teng: ongezien

Het alledaagse in het zonnetje gezet wordt anders. Tian Teng maakt het alledaagse bijzonder. Beelden courtesy Tian Teng en Heden GalerieMeer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees verder »