De paarden van George Stubbs voor het eerst in Nederland

Door:

Lees meer in Tableau Magazine!

Stubbs werd in 1724 geboren in Liverpool als zoon van een succesvol leerlooier. Hoewel Stubbs kort in de leer gaat bij meesterschilder Hamlet Winstanley, is hij een echte autodidact. Rond 1750 verhuist hij naar een dorp in Lincolnshire waar hij de anatomie van paarden en andere dieren bestudeert. Dit doet hij door de dieren beetje bij beetje te ontleden. De tekeningen die hij in deze periode maakt zijn de basis voor zijn beroemde uitgave Anatomy of the Horse die hij rond 1760 publiceert. Dit was meteen zijn grote doorbraak en het werd voor vele naturalisten en kunstenaars een belangrijk naslagwerk. Stubbs groeit uit tot een toonaangevend kunstenaar op het gebied van paardenportretten en andere dieren en dit levert hem vele, goed betaalde opdrachten op. Hoewel Stubbs bij het publiek in de 18e eeuw zeer geliefd was als wetenschappelijke onderlegd kunstenaar, keken kunstcritici neer op het genre waarin hij schilderde. Hij is om die reden ook nooit opgenomen in het lidmaatschap van The Royal Academy. Na zijn dood is er lange tijd geen enkele aandacht geweest voor deze schilder. Pas na twee generaties kwam hij weer in beeld en werd hij door iedereen geroemd om zijn expertise.

In het Mauritshuis ligt de nadruk op Stubbs fameuze paardenschilderijen uit de jaren `60 van de 18e eeuw. Voor het eerst komt het beroemdste paardenportret door Stubbs, Whistlejacket uit 1762, naar Nederland. 

De man, het paard, de obsessie is van  20 februari t/m 1 juni 2020 te zien in het  Mauritshuis • Den Haag
www.mauritshuis.nl

Lees meer...

Rive Roshan, Trichroic Tapestries in Musée des Arts Décoratifs in 2015 foto Alessandro Brossollet

No show: ook de designwereld staat on hold.

Veel uitstel en ook regelmatig afstel, dat typeerde het afgelopen halfjaar wat betreft presentaties, tentoonstellingen en beurzen in de designwereld. Een paar mooie tentoonstellingen werden verlengd maar voor veel culturele instellingen, kunstenaars en ontwerpers was

Lees meer »