Rem Koolhaas focust op het platteland

Door:

OMA

Met zeven kantoren wereldwijd draait het bureau OMA van architect Rem Koolhaas al jaren mee in de voorhoede van de architectuur. Van Rotterdam tot China en Dubay bouwen de architecten van OMA kantoren, musea, warenhuizen, ambassades en wolkenkrabbers. Doorgaans iconische gebouwen in een modernistische stijl. Daarnaast is onderzoek altijd een belangrijk deel van Koolhaas` praktijk geweest. Een manier om de gedachten te ordenen en de ontwikkeling van de stad te begrijpen, met als resultaat boeken als Delirious New York (1978) en S, M, L, XL (1995). De onderzoekskant is sinds 1999 gebundeld in het bedrijfsonderdeel AMO en daarnaast geeft Koolhaas les op Harvard. Zowel bij AMO als op Harvard lag de focus in de afgelopen decennia altijd op de stedelijke omgeving, tevens het terrein waar OMA bouwt. 
 

countryside the future
Countryside the future (foto: Guggenheim New York)

 

Countryside, the future

In de afgelopen jaren verdiepte het onderzoeksteam zich echter in de rest van de wereld: het landelijk gebied. Dat wil zeggen alles dat geen stad heet. Het resultaat is de expositie Countryside, The Future, een blik op de toekomst vanuit de grote veranderingen op het platteland. De expositie verkent de effecten van politieke verschuivingen, migratie, genetische modificatie, en de impact die de digitale wereld heeft op de fysieke omgeving. In samenwerking met studenten van Harvard Graduate School of Design; the Central Academy of Fine Arts, Beijing; Wageningen University en de Universiteit van Nairobi verdiepte Koolhaas zich in deze processen. Verspreid over de wereld heeft het team onderzoek gedaan naar veranderingen in het landelijk gebied. Zo blijkt in Siberië de grens van landbouw op te schuiven naar het noorden door het smelten van de permafrost, en dat heeft weer gevolgen op o.a. de infrastructuur; om maar een voorbeeld te noemen. De multidisciplinaire tentoonstelling meandert als een totaalervaring over de hellingen van het Guggenheim New York.

lees meer op de website van OMA:
https://oma.eu/projects/countryside-the-future
 
Countryside, The Future 
20 februari – 14 augustus
Solomon R. Guggenheim Museum – New York 

NB het museum is op dit moment gesloten 

bekijk hier de trailer met een introductie op de expositie:
 

Ook het tv programma Buitenhof sprak met Koolhaas over de expositie en over zijn visie op het platteland:
 

Lees meer...

Rive Roshan, Trichroic Tapestries in Musée des Arts Décoratifs in 2015 foto Alessandro Brossollet

No show: ook de designwereld staat on hold.

Veel uitstel en ook regelmatig afstel, dat typeerde het afgelopen halfjaar wat betreft presentaties, tentoonstellingen en beurzen in de designwereld. Een paar mooie tentoonstellingen werden verlengd maar voor veel culturele instellingen, kunstenaars en ontwerpers was

Lees meer »